Una ciutat viva. Una ciutat on es fan coses, gent que pensa en projectes i que els realitza.
Entrevistem a Jesús Pastor, gerent de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial. Una entitat privada amb vocació pública.
Quan neix i per què l’Associació?
Neix com a culminació a un projecte iniciat per uns empresaris del sector de l’hostaleria i restauració de Girona, l’any 1977 l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial es va constituir com a ens jurídic.
Continuem amb aquest projecte donant suport als establiments associats, informant, assessorant, promocionant, fent d’intermediaris amb les diferents institucions i organismes i organitzant formació per a treballadors i empresaris.
Quants associats en formen part?
En total som 225.
Quins requisits s’han de disposar per ser associat?
Qualsevol establiment del sector del Gironès, Pla de l’Estany i
Seguint les tasques de promoció de l’Associació organitzeu diferents esdeveniments. El proper mes d’abril celebreu la 28ena edició de
La mostra està destinada a promoure la cuina gironina entre els visitants i entre els clients habituals dels diferents establiments, que durant aquests set dies ofereixen plats i menús fora del que acostuma a ser la línia habitual. Paral·lelament es realitza
Interessant combinació. Explica’ns-ho.
Volíem fer una cosa diferent. Combinar vista i paladar. Es projecten pel·lícules vinculades amb la gastronomia i en acabar es fa un tast
d’algun producte relacionat amb la temàtica del film.
Per exemple?
L’any passat es va passar la pel·lícula “Deliciosa Marta” i es van donar a tastar diferents foies. Per exemple. Aquest any està previst fer tres sessions en divendres a
Cal recordar que és gratuït i que es podran recollir les invitacions al Museu del Cinema.
Recentment ha estat presentat el Grup Gastrònomic Bons Fogons. Qui el forma i què té previst oferir-nos?
Té previst oferir quatre jornades de mostres gastronòmiques, una per cada temporada i amb productes propis de cadascuna, també tenim altres propostes i objectius per enguany.
El forma un grup de restaurants agremiats a l’Associació que vol promocionar la ciutat de Girona i el seu entorn com a destinació gastronòmica. Plegats pretenem potenciar la cuina amb aquells productes que arribaven al mercat de Girona fa molts segles, donar coneixement del receptari i productes propis de les nostres contrades així com recuperar antics plats posant-los al dia amb la filosofia de cada establiment.
El grup actualment està format pels restaurants: Alemanys 3, Cal Ros, Can Marc, Cynara, Duc de l’Obac, El Celler de Can Roca,
Si no estic mal informat, ets historiador i sabem que realitzes una tasca molt interessant en vincular cultura i gastronomia. De la barreja de la teva passió i de la feina neix un projecte que particularment trobo molt interessant: La mostra de Cuina Napoleònica. Explica’ns de què es tracta.
Sí, sóc historiador i en aquests 2 anys i mig en el càrrec he volgut fer incís en la cultura històrica de la nostra ciutat. I per què no vincular-ho? La mostra l’hem presentat recentment a FITUR.
Entre els anys 1808 i 1809, Girona va viure un dels episodis més tràgics i alhora apassionants de la seva història. En el marc de l’anomenada Guerra del Francès o Guerra d’Independència, la ciutat va patir 3 setges davant de les tropes Napoleòniques abans de capitular el desembre de 1809. 200 anys més tard, Europa ha canviat molt, i a Girona, on 200 anys enrere lluitaren francesos, catalans, castellans, irlandesos, italians, napolitans, westfalians i bavaresos, rebem visitants d’arreu d’Europa i de tot el mon. Els motius però, són molt diferents. Els visitants vénen a gaudir del patrimoni cultural, el clima i la gastronomia de les nostres comarques. És per tot això que, coincidint amb l’inici dels setges sobre la ciutat de Girona, us oferirem un seguit d’activitats durant els mesos d'estiu on podreu conèixer i reviure els fets que canviaren la fisonomia i l’evolució de la ciutat al llarg de tot el segle XIX i que avui en dia encara es pot visualitzar en molts espais de la ciutat de Girona. Durant tot l’estiu podreu gaudir d’unes visites guiades teatralitzades pels espais més emblemàtics on reviurem els setges i on personatges de l’època us descriuran des dels fets més quotidians fins als més tràgics del succeït.
Un estiu Napoleònic que es complementarà amb una Fira Mundial de Figures Històriques, exposicions, cicles de conferències i una mostra gastronòmica de cuina napoleònica perquè la visita sigui inoblidable.
Molts projectes, bones idees de les quals ens beneficiem tots plegats.
Però quin creus que és l’estat actual de la gastronomía a Girona?
És cert. De la nostra tasca en poden gaudir tant els gironins com els que no ho són.
En quant a l’estat actual de la gastronomia en puc fer una valoració objectiva, que és que els nostres establiments disposen en total de tres estrelles Michelin, i subjectivament puc dir que hi ha més varietat d’establiments amb més qualitat.
Gaudiu de la gastronomia gironina. Certament tot és veu millor amb la panxa plena.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada