6/11/07

Les Varietats Autòctones de l'Empordà

Article patrocinat per Grand Cru.

Per Carles Portell

Dins de les varietats autòctones de l’Empordà ens centrarem en les negres com la Samsó o també anomenada Carinyena, i la Lladoner o també coneguda com la Garnatxa negra.

Amb aquestes varietats antigament es feien vins rosats, vins bastant consistents, intensos i amb un grau alcohòlic prou elevat. Actualment ambdues però, s’utilitzen per fer vins negres molt interessants i de marcat regust mediterrani.

La Carinyena, una varietat poc oxidativa, és ideal per envellir degut a la bona acidesa, fet que la complementa molt bé amb la Garnatxa negra. És una espècie que la podem trobar tant al costat del mar com en terres granítics o pissarrosos.

De Carinyena n’hi ha de blanca i de negra. Per desgràcia la blanca pràcticament ha desaparegut tot i que queden alguns brots a la zona de Sant Climent Sescebes.

Per contra, la Garnatxa, és més oxidativa fet que pràcticament sempre la fa anar acompanyada de varietats com la Carinyena o la Syrah. És una varietat molt carnosa i aporta molta fruita i cos al vi.

Després hi ha la Garnatxa roja utilitzada sovint per elaborar vins dolços, envellits amb solera o a sol i serena.

Exemples:

Airam (Celler Espelt): vi dolç amb varietat de Garnatxa roja i negra. Criança amb solera i una mare molt vella.

Vi de Panses: vi fet amb varietat de Garnatxa roja i seguint el mateix procediment que la varietat anterior.

Aquestes són una part de les varietats autòctones de l’Empordà, manquen varietats blanques com la Macabeu o la Moscatell, de les quals en parlarem un altre dia.