22/9/07

En què consisteix una auditoria de comptes?

Article patrocinat per:

Per: Gema Sánchez. Tax Figueres.

L’auditoria de comptes és l’activitat que consisteix en la revisió i verificació de documents comptables que té per objectiu l’emissió d’un informe amb efectes davant tercers (Estat, propietaris del capital, administradors...). Ha de ser realitzada per un auditor de comptes, que serà l’encarregat de dictaminar si els comptes anuals expressen la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera de l’empresa auditada, així com el resultat de les operacions en el període examinat.
És un servei que es presta a la societat revisada i que afecta i interessa no solament a l’empresa, sinó també a tercers que mantinguin relacions amb la mateixa, atès que tot ells, empresa i tercers, poden conèixer la qualitat de la informació econòmica comptable sobre la qual tracta l’opinió emesa per l’auditor de comptes.
S’entendrà per auditoria de comptes l’activitat, realitzada per una persona qualificada i independent, que consisteix a analitzar, mitjançant la utilització de tècniques de revisió i de verificació idònies, la informació econòmica i financera deduïda dels documents comptables per posar de manifest la seva opinió responsable sobre la fiabilitat de la informació citada.
Existeixen empreses que, per la seva naturalesa jurídica, estan obligades a sotmetre’s a una auditoria com les que superen els límits per presentar balanç abreviat; és a dir, que durant dos anys consecutius compleixin dues de les condicions següents:
. Que el total de l’actiu superi els 2.373.998 e (395 milions de pessetes).
. Que l’import net de la xifra de negocis sigui superior a 4.747.996 e (790 milions de pessetes).
. Que el nombre mitjà de treballadors sigui superior a 50.
Per regla general, la junta de socis és l’òrgan competent per nomenar auditor i ha de realitzar-se abans que finalitzi l’exercici per auditar.
No obstant això, qualsevol empresa pot sotmetre's a una auditoria voluntària o a feines de revisió i verificació d'altres estats de comptes perquè es posin de manifest en un informe si aquests estats reflecteixen adequadament els fets econòmics que han esdevingut a l'empresa.
Per altra banda, és freqüent l'actuació d'auditors de comptes com experts independents en determinats supòsits previstos per la legislació mercantil.