2/1/08

Maridatges Nadalencs

Text: Carles Portell. L’expert del Grand Cru.

Fotografies: Encara.

Per les festes nadalenques a Catalunya és tradicional menjar escudella i carn d’olla, aquí no hi pot faltar el porc, la gallina, el cabrit, la vedella, així com la pilota, a més de les patates, la col o la pastanaga.

També es costum menjar els canelons farcits de carn amb beixamel, el rostit de pollastre, capó o gall d’indi, que s’acompanya amb un farcit de poma, prunes, panses i pinyons.

Per les postres hi tenim les neules, torrons i el tortell de massapà. Però falta el complement de tots aquests àpats que són els vins.

1. L’escudella i carn d’olla.

Per acompanyar l’escudella hi podríem posar un vi blanc amb una mica de cos de l’Empordà, del Priorat o bé del Rosselló fet amb la varietat garnatxa blanca o lledoner blanc.

Perquè l’escudella és un plat amb força greix i també porta carns de gust força fort.

Crec que l’acidesa i el cos del vi juntament amb les aromes de criança amb bota de roure l’hi dona aquestes aromes d’oxidació que combinen molt bé amb l’estructura del plat.

Vins recomanats.

Font de la Figuera, blanc (Varietat garnatxa blanca). Priorat.

Ctònia blanc. Masia Serra (Varietat garnatxa blanca). Empordà.

2. Canelons i rostit.

Ja sigui pels canelons o el rostit hi posaríem un vi negre de l’Empordà fet amb garnatxa negre, o bé un vi negre del Montsant, també amb garnatxa, carinyena, i syrah i envellits amb bóta són vins amb estructura i tanicitat que poden anar molt bé amb la greixositat de l’oli dels rostits, les prunes i els pinyons, per què el vi té aquests aromes a torrats que l’hi dóna la bóta i la maduresa de la fruita que amb les prunes s’hi combinen molt bé.

O bé podríem posar-hi un cava envellit amb bota com podria ser el Recaredo Gran Reserva o el Recaredo Reserva de la família. El cava té el gas que pot netejar molt bé la greixositat de l’oli i té aromes de criança que combinen molt bé amb la carn.

Vins recomanats.

Negre dels Aspres. Cantallops (Varietat garnatxa, syrah i carinyena). Empordà.

Orsus Orcella (Varietat garnatxa vinyes velles). Montsant.

Recaredo Brut de Bruts, cava (Varietat macabeu i xarel·lo, en barrica). Sant Sadurní d’Anoia.

3. Postres.

Per els postres hi posaríem un vi dolç fet amb la varietat garnatxa roja, però hauria de ser una garnatxa una mica envellida per la seva oxidació. Combinaria amb el gust dels torrons, si fossin de xocolata, d’ametlles, de crocant. La garnatxa roja té aquests aromes de criança que ho aguantaria perfectament.

Vins recomanats.

Vi de Panses dels Aspres (Varietat garnatxa roja). Empordà.

Airam Celler Espelt (Varietat garnatxa roja). Empordà.