18/3/08

Flotar és salut

Flotar és un nou concepte de salut, benestar i bellesa a l’abast de tots els qui vulguin millorar la seva qualitat de vida.

Imagina que tornes a l’úter matern... que per una hora no existeix gravetat en el teu cos i que et sens com en una nau espacial... o que flotes sense cap esforç com en el Mar Mort. Això és possible gràcies a la sala “ingra-vida”, una gran banyera futurista que permet experimentar la ingravitació i proporciona una profunda relaxació muscular, nerviosa i mental, aïllant-te de tots els estímuls externs. Conté una solució altament concentrada d’aigua i sals d’Epsom.

Quan el Dr. John C. Lilly va desenvolupar l’habitacle de flotació al 1954 amb la finalitat d’explorar els efectes de la supressió sensorial a la ment, no tenia idea dels beneficis per a la salut que el seguirien.

És l’última moda per a combatre l’estrès, alleujar els dolors, i fins i tot, activar la imaginació. Tots els sentits s’anul·len, vista, olfacte, oïda, tacte...No hi ha llum, ni so, ni gravetat, inclús la percepció d’aigua, a la temperatura corporal exacta, desapareix. Es calcula que els efectes de la gravetat ocupen fins a un 90% de tota l’activitat del sistema nerviós central, sent la causa més important de moltes dolències, fins i tot problemes d’esquena, dolors en articulacions i tensions musculars. El cervell i el sistema muscular ossi, no haver de fer-se càrrec dels efectes de la gravetat, compten amb immenses quantitats d’energia; grans àrees del cervell s’alliberen per experimentar altres assumptes de la ment, l’esperit i la consciència.

El cos humà és un sistema exquisidament intel·ligent, que s’autoregula i supervisa, i que constantment treballa per mantenir el cos en equilibri i harmonia. L’estrès en si, és inofensiu. Malgrat tot, l’acumulació de tensió sense l’equilibri de la descàrrega pot ser nociu i sovint l’autèntica homeòstasis (ment i cos relaxats) s’oblida.
La bona notícia és que tot el que s’oblida pot recordar-se. L’ús de la flotació ha demostrat ser una manera ràpida, eficaç i fàcil d’iniciar i enfortir la resposta automàtica de relaxació del cos i que aquest torni al seu estat natural. A més els investigadors han trobat que flotar augmenta la funció del cervell dret, desplegant il·limitades possibilitats creatives davant nostre. Algunes curiositats d’aquest tractament revolucionari són:
  • A l’interior de la sala “ingra-vida” l’aire es va renovant.
  • L’aigua és cinc vegades més densa que l’aigua del mar, de manera que flotaràs sobre l’esquena sense cap esforç.
  • No hi ha risc d’ofegar-se.
  • La sal Epsom és sulfat de magnesi. Es troba de forma natural en aigües termals. És molt diferent a la sal marina o la de cuina. S’utilitza per dues raons, augmenta la densitat de l’aigua, la qual cosa facilita la flotació i també suavitza la pell.
Actualment a Girona tenim un centre especialitzat en sala “Ingra-vida”, el Centre Belda, i amb una filosofia molt interessant envers aquest tractament. Tal com ens explica els seus responsables, David Valldosera i Belén Pardo, “volíem donar la possibilitat a la gent de poder desconnectar i relaxar-se qualsevol dia de la setmana i a qualsevol hora del dia. Qualsevol dia és bo per dedicar-se a un mateix. Segons això, durant una mica més d’una hora i per només 40 euros, el client té l’opció de relaxar-se com mai havia fet i de permetre al seu cos fer les funcions necessàries per evitar tensions.”

El tractament a Centre Belda consisteix en un total d’uns 80 minuts. Primer una dutxa de 10 minuts relaxant, entrada a la sala “Ingra-vida” uns 50 minuts i altre cop una dutxa entre 10 i 20 minuts. El tractament va acompanyat de música i llum però per més relaxació del client se li dóna l’opció d’apagar o encendre-la en el moment que desitgi. La inauguració de la sala “Ingra-vida” de Centre Belda serà a finals de febrer i hi haurà una promoció d’obertura de 2x1.